Pozitivní podzim

V posledních letech bývalo zvykem, že se podzim vždy krásně vybarvil, spolu také se slunečními paprsky, které ve velké míře zaplavily okolní krajinu a napomohly tak výrazně k barevným proměnám, které spolehlivě chytí za oko nejednoho obdivovatele přírody. Letošní rok byl v některých ohledech jiný. Dlouhá zima, značně deštivý konec léta a chladný začátek podzimu, který obvykle, a to s ohledem na poslední roky, bývá nadprůměrně teplý a slunečný až po dobu několika týdnů, právě to byly okolnosti, které nám ukázaly, že každý rok zkrátka a dobře posvícení není. I přesto se však dá říci, že z každého času si můžeme vzít vždy jen to nejlepší, pokud nelpíme na našich plánech a zkreslených představách, které jakožto lidé nejen o počasí často míváme. Pozitivní podzim je totiž tady.

Dřišťál sp. (Berberis sp.)

Pozitivní hýření

Sám jsem kdysi přemýšlel o tom, které roční období je pro mě tím nejvíce oblíbeným. Zatímco u toho nejvýše hodnoceného, jara, které mám rád zejména díky krásným zeleným odstínům a rostlinám vůbec, včetně prvních ptačích projevů i hmyzího hemžení, jsem se nemusel dlouho rozhodovat, u léta a podzimu, které se dělí o 2. a 3. místo, to bylo o něco horší, a zima tak skončila až na místě posledním. A přestože by se tak mohlo zdát, kupodivu nenese přívlastky jako špatná, nemilá, ošklivá. Možná někdy ne příliš pohodlná. Avšak nutné je zmínit hlavně to, že každé období má něco pozitivního, co jiné nemá. Pokud to pozitivní jsme ochotni, někdy za předpokladu vyvinutí trochu té snahy navíc, vidět a následně přijmout. Ale zpátky k podzimu. Ten je zejména pro některé krajináře nejspíš obdobím číslo 1, a to především díky variabilním proměnám v krajině. Listí se barví do nádherných odstínů žluté, červené, hnědé, zelené a dalších barev. Plody mnohých stromů a keřů dozrávají do sytě červené a upoutávají tak pozornost nejen člověka, ale jak podzimní čas plyne, i ptáků, kteří využijí těchto darů v budoucím a pro ně nelehkém období. Také obloha je pohlednější. Místo fádní a jednolité modré barvy letních měsíců, která často bez oblaků na krajináře, a nejen nutně pouze na ně, působí až nudným dojmem, se podzimní výšiny jeví zcela opačně. Po obloze plují zajímavé formace mraků, a útržky, mezi kterými prosvítá modrá, najednou budí nádech něčeho zcela jiného, ozývající se variabilitou prostředí, které dohromady vytváří barevnou mozaiku života a přírodních projevů v pozitivním a neopakovatelném hýření.

Třešeň obecná (Prunus avium)

Proměny

K proměnám v barvách ale nedochází jen v případě krajiny a rostlin. Také některé druhy ptáků postupně vyměňují svůj šat za zimní, to stejné však platí i o některých druzích hmyzu, které při vlastním larválním vývoji ovlivňují kolísající teploty, což se ve finále projevuje zajímavými kombinacemi barev na jejich tělech. Tento jev můžeme sledovat například u některých druhů motýlů, brouků a ploštic, které na sobě nesou velmi zajímavé kombinace barev, s jakými je možné se setkat právě především v období jara a podzimu, kdy jsou teploty během čtyřiadvacetihodinového cyklu značně proměnné. Podzim však ani zdaleka není fádní, ani zdaleka nemusí být tím, čím pro mnohé lidi je. Melancholickým. Poslední vlna hýřícího života se ještě stále zvednutá vysoko vznáší těsně před finálovým dopadem na jinak už téměř klidnou hladinu. Stačí jen ve volné chvíli vyrazit k okraji lesa či na louku. Kromě nádherně zbarvených rostlin a listí se setkáme s květinami, a kupodivu stále také s velkým množstvím hmyzu jako jsou například slunéčka a další druhy brouků, nejrůznějšími dvoukřídlými, zejména pestřenkami, ale setkat se můžeme i s některými druhy vos, vážek a motýlů, které, dokud teploty nepoleví a slunce se trvale neschová za šedivou oponou nízkých teplot, nás spolu s barevnými dny budou provázet i nadále. Než se poslední dozvuky pozitivní vlny podzimu definitivně utiší.

Třešeň obecná (Prunus avium)

Skalník sp. (Cotoneaster sp.)

Babočka admirál (Vanessa atalanta)

Dub červený (Quercus robur)

Slunéčko sedmitečné (Coccinella septempunctata)

Kněžice trávozelená (Palomena prasina) se v podzimních měsících obléká do různých kombinací hnědé a zelené

Bázlivec ovocný (Galeruca pomonae)

Sršeň obecná (Vespa crabro)

  

I v průběhu podzimu je možné stále se setkat s některými druhy vážek; na obrázku vážka obecná (Sympetrum vulgatum)

Facebook Twitter Linkuj Google Digg Delicious

Komentáře k článku

Zbývá  500  znaků

Zatím nebyly vloženy žádné komentáře.